Träskruv

Beslag sattes förr fast med träskruv med rakt spår. Det är viktigt att beslag av äldre modell fästs med träskruv med rakt mejselspår och inte med modern skruv med krysspår eller torxgrepp. Nuförtiden kan det vara svårt, ibland omöjligt, att få tag i skruv med rakt spår i järn- eller byggmaterialhandeln. Eskilstuna Kulturbeslag kan emellertid leverera träskruv med rakt spår till alla beslag som skall fästas med skruv. Vår träskruv följer den gamla svenska standarden. Tjockleken anges i nummerdimensioner efter en ursprungligen engelsk trådklinka och längden anges i engelska tum. Tyvärr finns inte längre någon svensk tillverkning av träskruv. De vanligaste dimensionerna i sortimentet är nytillverkad skruv av tyskt fabrikat. Denna skruv är rullgängad och delgängad. Denna skruven är tillverkad enlligt den tyska DIN-standarden vilket innebär att den inte helt stämmer överens med den gamla svenska standarden. Tabellerna över dimension och längd nedan anger vilka mått skruven vi saluför har. Det finns ytterligare skäl att använda skruv med rakt mejselspår. De flesta beslag målas förr eller senare över. När man i framtiden skall lossa dessa beslag för underhåll eller byte, blir det mycket svårt att rensa ett färgfyllt krysspår eller torxgrepp, så att man kommer åt med skruvmejseln. Ett rakt skruvspår är alltid enkelt att färgrensa. Bipackad skruv levereras i exakt mängd i förhållande till antal beslag. Skruv i paket packas alltid 200 st per kartong. Skruvpaket delas mot pristillägg.

Denna skruven är tillverkad enligt den tyska DIN-standarden vilket innebär att den inte helt stämmer överens med den gamla svenska standarden. Tabellerna över dimension och längd nedan anger vilka mått skruven vi saluför har.

Spik

Innan maskinell tillverkning av träskruv kom igång i mitten av 1800-talet, sattes de flesta beslag fast med handsmidd spik och/eller nit. Även efter övergången till maskintillverkad skruv fortsatte man att använda spik till en del beslag t ex stjärthakar och vinkelgångjärn med tillhörande hörnjärn.

Se respektive produkt för längder:

Klen klippspik 7010 med platt skalle
Längd: ¾”, 1” och 1¼”. Diameter ca 2,5 mm

Handsmidd spik 7012 med fasettskalle
Längd: 1½”, 2”, 3”, 4”, 5”

Handsmidd fönsterspik 7013 med platt skalle
Längd: 1½”, 1¾”

Fet stil = Lagerhålles, O = Obehandlat, Z = Förzinkad, N = Förnicklad, P = Fosfaterad, VZ = Varmförzinkad

Stål. Försänkt huvud. Typ TFS. Art nr 7001 Sortiment

Stål. Kullrigt huvud. Typ TKS. Art nr 7002 Sortiment

Fet stil = Lagerhålles, O = Obehandlat, N = Förnicklad

Mässing. Försänkt huvud. Typ TFS. Art nr 7004 Sortiment

Mässing. Kullrigt huvud. Typ TKS. Art nr 7005 Sortiment

Mässing. Kullrigt försänkt huvud. Typ TKFS. Art nr 7006 Sortiment

Skruv för genomgående fastsättning, Fet stil = Lagerhålles, O = Obehandlat, N = Förnicklad

Genomgående skruv + nippel 7020

Genomgående skruv + nippel 7028

Genomgående skruv + nippel 7040